maandag 16 september 2024

Doorbraak in genetisch onderzoek naar maagkanker bij Belgische herdershonden

Collega-dierenarts Paul Mandigers is lekker bezig. Recent publiceerden wij een artikel over zijn ontdekking van een genetische mutatie die cerebellaire ataxie bij de Flatcoat veroorzaakt. Nu heeft hij samen met Sanne Hugen van het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde en met wetenschappers van Cornell University in de Verenigde Staten een interessante ontdekking gedaan. Ze hebben DNA-markers geïdentificeerd die het risico op maagkanker bij Belgische herdershonden beïnvloeden, wat een belangrijke stap betekent richting vroege diagnose en behandeling van deze ernstige ziekte.

Maagkanker: Een genetische uitdaging

Binnen de Europese varianten van de Belgische herders – waaronder de Mechelse, Laekense, Tervuerense en Groenendaeler – blijken vooral de Tervuerense herders en Groenendaelers een verhoogd risico op maagkanker te hebben. Hoewel omgevingsfactoren een rol spelen, wijst recent onderzoek uit dat genetische aanleg een cruciale factor is bij de ontwikkeling van maagkanker bij deze rassen. De ontdekking van specifieke DNA-markers biedt een belangrijke stap in de richting van gerichte screeningsprogramma’s.

Internationale samenwerking voor betere diagnostiek

Mandigers en Hugen benadrukken het belang van de samenwerking met Cornell University. “We hebben ons onderzoek kunnen verrijken met gegevens van verschillende populaties honden in zowel Europa als de Verenigde Staten. Deze uitwisseling van informatie stelt ons in staat om een nauwkeurige en betrouwbare DNA-test te ontwikkelen,” aldus Hugen. Deze test zal niet alleen helpen bij het identificeren van honden met een verhoogd risico, maar kan ook een waardevol instrument worden voor fokkers om gezondere combinaties te selecteren.

Naar een toekomst met minder maagkanker

De bevindingen van dit onderzoek markeren een belangrijke mijlpaal na meer dan twee decennia van toewijding en onderzoek door Mandigers. “Uit liefde voor het ras ben ik in 2003 begonnen met het verzamelen van gegevens over Belgische herders met symptomen van braken en anorexia. Het is fantastisch om nu eindelijk een doorbraak te hebben bereikt,” zegt Mandigers. Naast DNA-analyse werd er gebruik gemaakt van gastroscopie en histologie om een volledig beeld te krijgen van de genetische factoren die een rol spelen.

Fit2Breed: Een gezonde toekomst voor de Belgische herder

Een van de toekomstige doelen is om de Belgische herder toe te voegen aan Fit2Breed, een platform dat fokkers helpt bij het selecteren van genetisch geschikte combinaties. Dit platform fungeert als een soort “dating app” voor honden, waarbij genetische screening zorgt voor een betere gezondheid van de pups. Momenteel wordt nog gezocht naar financiering om deze uitbreiding mogelijk te maken.

Het onderzoek was mogelijk dankzij de inzet van vele eigenaren, diverse rasverenigingen in binnen- en buitenland en het Nederlandse Kankerfonds voor Dieren (NKFvD).

Dit moet je lezen

Meest gelezen