zondag 8 september 2024

RassenRadar toegevoegd aan PETscan: erfelijke ziekten in kaart

Sinds kort is de RassenRadar beschikbaar in PETscan, een innovatief diagnoseregistratiesysteem voor dierenartsen ontwikkeld door het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Deze tool biedt ons, dierenartsen, een waardevol overzicht van erfelijke ziekten en aandoeningen bij specifieke rassen. Hierdoor kunnen we ziektebeelden sneller herkennen en beter inspelen op de behoeften van onze patiënten.

Wat is PETscan?

PETscan is een centraal registratiesysteem voor diagnosen, ingebouwd in het patiëntenregistratiesysteem (PMS) van de dierenkliniek. Diagnosen worden vastgelegd via een diagnoseboom, die is opgesteld door specialisten en zo compleet mogelijk is. PMS-leveranciers zoals Idexx Animana, Vetsware en VIVA Vetsware B.V. zorgen ervoor dat deze gegevens worden doorgegeven aan de centrale database van het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde (ECGG).

Hoe werkt de RassenRadar?

Met de RassenRadar kunnen wij, door simpelweg een bepaald ras aan te klikken in PETscan, direct een lijst zien van diagnosen die vaak bij dat ras voorkomen. Diagnosen die extra vaak voorkomen worden uitgelicht en voorzien van uitgebreide informatie, zoals beschikbare DNA-tests en links naar relevante websites en wetenschappelijke artikelen.

Voordelen van de RassenRadar

De erfelijke problemen van maar liefst 60 kattenrassen en 100 hondenrassen zijn al opgenomen in de RassenRadar. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht voegen regelmatig nieuwe rassen toe. Hierdoor wordt het systeem steeds beter, vooral als wij actief nieuwe rassen en diagnosen blijven invoeren. Dit helpt niet alleen bij het delen van kennis, maar zorgt er ook voor dat wij samen met onderzoekers tot meer accurate diagnosen kunnen komen.

Samen werken aan gezond gefokte dieren

Wij worden dagelijks geconfronteerd met de negatieve gevolgen van schadelijke uiterlijke kenmerken en erfelijke ziekten bij gezelschapsdieren. Vaak kunnen we het leed alleen nog maar verzachten omdat het dier er al is. Door gebruik te maken van PETscan en de RassenRadar kunnen wij echter een actieve rol spelen in de preventie van ziekten en afwijkingen.

Informatie voor de dierenarts

PETscan biedt niet alleen registratie van diagnosen, maar ook veel nuttige informatie voor ons als dierenartsen en paraveterinairen. De specialisten van de gezelschapsdierenkliniek van de Universiteit Utrecht voorzien ons via PETscan van informatie over diagnostiek en raspredisposities, en deze wordt jaarlijks geüpdatet. Zodra er incidentiecijfers bekend zijn van aandoeningen, worden deze ook verwerkt in PETscan, waardoor wij altijd up-to-date informatie hebben.

Waarom is PETscan belangrijk?

PETscan maakt het mogelijk om de incidentie van ziekten in verschillende rassen te meten en deze te vergelijken met de incidentie in kruisingen. Zo ontstaat er inzicht in het voorkomen van erfelijke aandoeningen. Hiermee kunnen we:

  • Onderzoek prioriteren, zodat aandoeningen met de grootste impact op de Nederlandse populatie het eerst worden aangepakt.
  • Rasverenigingen begeleiden in het opstellen van fokprogramma’s.
  • Nieuw opkomende rasproblemen identificeren.
  • Genomen fokkerijmaatregelen monitoren.

Daarnaast wordt binnen PETscan ook informatie verzameld over infectieziekten. Hiermee zal op termijn een infectieziekten monitoringssysteem worden ontwikkeld.

Hoe ziet dit eruit in de praktijk?

PETscan is ingebouwd in het PMS systeem van de praktijk. Na aanmelding via het ECGG wordt deze module voor ons geactiveerd. Dit betekent dat we zonder extra moeite toegang hebben tot een schat aan informatie die direct gekoppeld is aan onze patiëntenadministratie. Hoe fijn is dat?!

Dit moet je lezen

Meest gelezen