zondag 8 september 2024

KNMvD, CPD en Vedias straks één beroepsorganisatie?

Er komt een nieuwe beroepsorganisatie voor de veterinaire sector. Hoge werkdruk, versnipperde organisatie en veranderende maatschappelijke verwachtingen vragen om een nieuwe benadering. Om de kwaliteit en toegankelijkheid van de diergezondheidszorg te waarborgen, is een nieuwe, gezamenlijke beroepsorganisatie nodig.

Waarom een nieuwe beroepsorganisatie?

De noodzaak voor een nieuwe beroepsorganisatie is duidelijk geworden uit twee onderzoeken van Berenschot en SEO. Deze rapporten uit 2022 wezen op de beperkte kwaliteitsborging binnen onze sector, de druk op onze onafhankelijke positie en de toenemende werkdruk. De oproep van voormalig minister Adema om de krachten te bundelen en de kwaliteitsborging te verbeteren, vormde de aanzet voor een visiedocument, ‘VET voor elkaar’.

Dit visiedocument is voortgekomen uit een intensieve samenwerking tussen Vedias, CPD, KNMvD, het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) en de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Onze gemeenschappelijke visie

‘VET voor elkaar’ schetst een gezamenlijke visie voor een beroepsorganisatie die zowel dierenartsen als paraveterinaire beroepen vertegenwoordigt. Het document benadrukt het belang van samenwerking om de kwaliteit van zorg te waarborgen, de werkdruk te verlichten en de positie van veterinaire professionals te versterken. De kernwaarden van de nieuwe organisatie zijn kwaliteit, professionele autonomie, verantwoordelijkheid en verantwoording.

De taken van de nieuwe organisatie

De nieuwe organisatie zal verschillende cruciale taken op zich nemen:

  1. Herregistratie en permanente educatie: Er komt een verplicht herregistratiesysteem gekoppeld aan nascholing, zodat alle professionals hun kennis op peil houden en de kwaliteit van zorg gewaarborgd blijft. Wij schreven hier al eerder over.
  2. Professionele standaard: De organisatie zal een professionele standaard ontwikkelen en actualiseren, die duidelijkheid biedt over wat goede zorg inhoudt en hoe deze geleverd moet worden.
  3. Toezicht op kwaliteit: Een onafhankelijke klachtenprocedure en een evaluatie van het tuchtrecht zullen bijdragen aan een lerend stelsel van toezicht, waarmee zowel cliënten als professionals gebaat zijn.
  4. Strategische thema’s: De organisatie zal zich richten op belangrijke thema’s zoals de arbeidsmarkt, werkdruk en de positie van paraveterinairen. Dit omvat onder andere het verbeteren van de samenwerking en het optimaal benutten van de kwaliteiten van alle professionals binnen de wettelijke kaders.

De volgende stappen

Nu het visiedocument gereed is, breekt de ontwerpfase aan. Een kwartiermaker zal in nauwe samenwerking met het veterinaire veld de nieuwe beroepsorganisatie vormgeven. Beslissingen over verplichte onderdelen, financiën en de verhouding tot bestaande partijen zullen in deze fase genomen worden. Na de ontwerpfase volgt de bouwfase, waarin de nieuwe organisatie daadwerkelijk wordt opgezet en operationeel wordt.

Dit moet je lezen

Meest gelezen