donderdag 19 september 2024

Hulppaspoort KNMvD bij nieuw Europees huisdierenpaspoort

De juridische controle van het ministerie van LNV en de NVWA bracht aan het licht dat het huidige Europese paspoort voor gezelschapsdieren niet volledig voldeed. En dus moesten de leveranciers van Europese huisdierenpaspoorten hun paspoorten aanpassen. Helaas moest ook het bekende paarse, “klinische” gedeelte verdwijnen, ondanks dat er vanuit verschillende hoeken – waaronder de KNMvD – weerstand tegen was.

Wat verandert er aan het paspoort?

Het vernieuwde Europese huisdierenpaspoort is inmiddels flink vereenvoudigd. In tegenstelling tot het oude paspoort, dat nog een uitgebreid klinisch gedeelte had, bevat het nieuwe document alleen nog de rubrieken I t/m XII. Dit betekent dat het paspoort puur en alleen dienst doet als officieel identificatie- en reisdocument voor gezelschapsdieren. Het is niet langer een plek voor klinische aantekeningen of andere medische informatie.

Wat goed is om te weten: de oude paspoorten blijven gewoon geldig zolang het dier leeft. En als je praktijk nog een voorraad van het oude paspoort heeft, kunnen deze eerst worden opgemaakt. Het is dus niet zo dat alles direct vervangen moet worden.

Hulppaspoort: klaar voor gebruik

Omdat de overgang naar het nieuwe paspoort voor verwarring kan zorgen, heeft de KNMvD een handig hulppaspoort ontwikkeld. Dit hulppaspoort is speciaal gemaakt om fouten bij het invullen van het nieuwe document te voorkomen. Het is volledig ingevuld met fictieve gegevens en geeft extra instructies bij die onderdelen waar het vaak fout kan gaan. Denk bijvoorbeeld aan verkeerde plaatsingen van stempels of handtekeningen.

De instructies in het hulppaspoort worden gegeven in de vorm van tekstballonnen. Hierdoor is het erg makkelijk te volgen, zelfs als je het nieuwe paspoort voor de eerste keer invult. Het hulppaspoort is exclusief beschikbaar via de KNMvD en kan gratis worden aangevraagd bij het bestellen van nieuwe paspoorten.

Goed voorbereid op de verandering

Met de veranderingen die zijn doorgevoerd, blijft het belangrijkste doel van het huisdierenpaspoort overeind: zorgen dat onze gezelschapsdieren veilig en legaal met ons kunnen meereizen. De KNMvD heeft duidelijk haar best gedaan om ons zo goed mogelijk voor te bereiden op deze wijziging, en met het hulppaspoort heb je de tools in handen om deze overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Dus als je binnenkort nieuwe paspoorten bestelt bij de KNMvD, vergeet dan niet om ook een hulppaspoort mee te nemen! Het is een kleine moeite, maar kan je heel wat tijd en verwarring besparen bij het invullen van de nieuwe documenten.

Vorig artikel

Dit moet je lezen

Meest gelezen