maandag 16 september 2024

3D-printtechnologie maakt complexe tumoroperatie mogelijk

Het team van dierenartsen in actie. Foto: AniCura

Een team van drie dierenartsen heeft bij een 10-jarige Shih Tzu een zeldzaam multilobulair osteosarcoom boven het linkeroog succesvol verwijderd met behulp van 3D-printing. Met een 3D-geprint model van de schedel, gebaseerd op CT-beelden, konden zij nauwkeurig een deel van het schedelbot verwijderen en vervangen door een op maat gemaakt titanium implantaat. Deze techniek maakte een precieze preoperatieve planning mogelijk en een nauwkeurige reconstructie tijdens de chirurgie. De operatie laat zien hoe samenwerking en het delen van kennis tussen specialisten echt verschil kunnen maken in de zorg voor onze huisdieren.

Multilobulair osteosarcoom

Eind juni werd bij de Nederlandse 10-jarige Shih Tzu, een multilobair osteosarcoom gediagnosticeerd. Deze tumor is zeldzaam en ook zeer agressief. Patiënt ging eind vorig jaar op consult bij een vestiging van AniCura in Nederland met een kleine massa die initieel stabiel bleef. Toen dit toch begon te groeien, werd de patiënt doorverwezen naar AniCura Dierenkliniek Herckenrode in België voor nadere diagnostiek. “We voerden een CT-scan en bioptname uit en die toonden aan dat de patiënt leed aan een zeldzaam multilobulair osteosarcoom”, aldus Tom Volkaert, dierenarts orthopedie bij AniCura Herckenrode. “De ernstige aandoening vereiste een snelle behandeling om patiënt een kans op overleving te bieden. Na overleg kozen de baasjes van Indy voor de beste optie, namelijk een operatie om de tumor te verwijderen.

3D-printing

In een unieke samenwerking tussen AniCura Dierenkliniek Herckenrode en de West-Vlaamse AniCura Dierenkliniek Causus werden de nieuwste technologieën ingezet om de complexe ingreep bij de patiënt uit te voeren. “We moesten de tumor volledig verwijderen, inclusief een deel van Indy’s schedel. Hiervoor hebben we een 3D-print laten maken op basis van de CT-beelden. Deze print maakte onze preoperatieve planning beter en zorgde ervoor dat we met een titanium implantaat de schedel konden reconstrueren“, vertelt Koen Vandendriessche, dierenarts neurochirurgie bij AniCura Dierenkliniek Causus. “Bij de operatie creëerden we een veiligheidszone van ongeveer 5 mm in het gezonde bot rondom de tumor om recidive te voorkomen. Vervolgens werd het implantaat geplaatst en afgedicht. Een titanium plaat, vastgezet met zes schroeven, verving het verwijderde botdeel. We maakten ook een extra opening zodat de nervus opticus voldoende ruimte had om te bewegen. Het oog werd daarna in zijn anatomische positie teruggeplaatst en aan de plaat gehecht, terwijl de spieren met afzonderlijke hechtingen aan de titanium plaat werden bevestigd.

Hoogwaardige diergeneeskundige zorg

De operatie werd succesvol uitgevoerd door een kernteam van 3 dierenartsen uit beide klinieken dat instond voor de diagnostiek, oncologie, medische beeldvorming, anesthesie en neurochirurgie. Het is een voorbeeld van hoe samenwerking tussen gespecialiseerde klinieken de kwaliteit van zorg naar een hoger niveau tilt en echt het verschil kan maken in het leven van een huisdier. Dit soort complexe en levensreddende operaties waren enkele jaren geleden nog ondenkbaar“, zegt Tom Volkaert.

De patiënt is inmiddels goed hersteld. Er zijn geen klinische klachten en zelfs het oog dat door de groei van de tumor deels uit de oogkast geduwd werd, is helemaal genezen. Indy kan er nu weer normaal door zien.

Dit moet je lezen

Meest gelezen